10 stvari koje morate uraditi za svoj biznis pre početka 2020.

Decembar je mesec i praznici samo što nisu zakucali na naša vrata. Svake godine u ovo vreme pravim rekapitulaciju tekuće poslovne godine i pravim plan za sledeću. Pre nego počnemo kupovati poklone i provoditi kvalitetno vreme sa svojom porodicom, predlažem  da napravite kratak pregled tekuće godine i pripremite se za novu godinu.

Novu 2020. godinu započnite organizovanim planom koji će vas dovesti do sigurnijeg uspeha.

Šta treba da uradite pre januara?  Mnogo stvari treba uzeti u obzir. Novi veb sajt? Podkast? Video klipovi? Da li treba da promenite knjigovođu ili zatražite pozajmicu u banci da bi uspeli isplatiti sve dobavljače? Krenimo polako jer sada je savršeno vreme za početak osmišljavanja i dizajniranja pobedničkog strateškog plana.

Evo 10 stvari kojima biste trebali da se pozabavite pre 2020. godine:

 1. REZULTATI

Pogledajte rezultate svog poslovanja u 2019. godini. Sastavite listu pobedničkih stvari, ali i onih koje su pošle po zlu tokom godine. Analiza poslovnih procesa koje ste radili u toku godine, pomoći će vam da razmislite šta možete uraditi bolje naredne godine.  Kakvi su bili prihodi i profitabilnost ove godine? Koliko novih ideja ili proizvoda ste imali? Kakav je bio odnos sa klijentima? Kakv je bio odnos sa dobavlajčima? Da li ste slušali I pratili potrebe svojih klijenata? Koliko kanala prihoda ima vaše poslovanje? Da li treba da pojačate vaš tim? Da li je vreme za osvežavanje brenda?  Sva ova pitanja pomoći će vam da jasnije postavite ciljeve za svoju kompaniju i svoj biznis.

 1. BUDŽET

Isplanirajte svoj budžet za 2020. godinu, jer  sada je odličano vreme za planiranje novih investicija. Precizno vođenje evidencije o svojim troškovima omogućiti će vam da imate jasan  pregled šta ste potrošili u tekućoj godini. Uvek je najbolje da se budžet zasniva na predhodnoj godini. Pametnom organizacijom resursa, verujte mi, moguće je smanjiti troškove, a povećati profitabilnost.

 1. CILJEVI

Postavite svoje prodajne ciljeve u 2020. Pogledajte promete po mesecima za ovu godinu i koliko klijenata ste opslužili. Razmislite gde želite da vaše poslovanje bude sledeće godine. Definišite svoje mesečne i godišnje ciljeve prodaje. Definišite KPI ( ključne indikatore performansi) koje možete menjati u toku godine, ali ih uvek pratite. Postavlajnje mesečnih ciljeva i KPI ispred svog prodajnog tima, olakšaćete i unaprediti međusobne odnose i komunikaciju, svojim komercijalistima ćete pomoći da se bolje organizuju sa jasnim targetima i smernicama, a oni će ispred sebe videti iskusnog menadžera i lidera. Neuporedivo bolje rezultate ćete postići kada su precizno definisani svi elementi prodajnog procesa. Ne zaboravite na bonuse i nikada, ali nikada nemojte zaboraviti da poštujete svoje saradnike.

 1. PRODAJNA STRATEGIJA

Osmislite novu prodajnu strategiju za vaše poslovanje u 2020. godini. Razmislite šta će vam biti glavna ponuda? Kako ćete organizovati svoje prezentacije? Kako ćete organizovati svoj tim? Koga ćete staviti za vođu tima i zašto? Da li imate neke novine za postojeće kupce? Imate li na umu novu e- mail kampanju? Hoćete li raditi vebinare ili osmisliti novu online knjigu? Ne zaboravite isplanirati marketinšku kampanju koji će vam pomoći u implementaciji nove strategije prodaje i ispunjavanja vaših prodajnih cilejva. Timski rad je izuzetno važan i koristan prilikom postavljanja prodajne strategije i godišnjeg plana prodaje. Identifikujte i definišite ključne ciljeve kojima ćete težiti i na osnovu koga ćete definisati ponudu proizvoda koje planirate promovisati u narednoj godini. Na primer, jedan od novih kanala prodaje može  biti e-mail marketing, predlažem MailChimp i Get Response.

 1. LOKACIJA

U današnjem svetu mobilne tehnologije lokacija su u velikoj meri društvene mreže. Da bi se pobedila konkurencija važno je da ponudite nešto novo. Instagram je najbrže rastuća društvena platforma u svetu i ljudi tamo provode najviše vremena. Streaming videa uživo su hit na svim platformama YouTube, LinkedIn, Facebook, Tvitter i Instagram. Izaberite samo jednu stvar koju ćete dodati u svoj miks društvenih medija i oduševite svoje pratioce.

 1. PROMOCIJA

Napravite plan promotivnog kalendara,  koja će i kada promocija biti pokrenuta sledeće godine. Koji mesec ćete lansirati svoj novi proizvod ili podcast? Počnite da planirate svoje promocije sada, tako da se vaš tim i vi neće osećati neprestano pod pritiskom. Ako dizajnirate promociju na  osnovu prodajne strategije i definisanih ciljeva, te precizno definisane ciljne grupe, rezultati neće izostati.

 1. ČIŠĆENJE

Sredite svoj radni stol i e- mail poštu. Imate li 500 ne otvorenih mejlova? Sve neotvorene mejlove pogledajte i ako nisu bitni izbrišite ih. Dugo sam u poslu i znam koliko je važno u određenom momentima znati gde se nalaze ugovori, fakture i PP prezentacije iz prošlih godina. Ako se bavite prodajom  maloprodajom ili veleprodajom, ne zaboravite da izlistate stanje robe na lageru i usaglasite ga sa stvarnim stanjem na policama. Izuzetno je važno da se čujete sa svojim knjigovođom i sredite svoju dokumentaciju. Nakon toga sredite svoje datoteke i foldere na kompjuteru. Napravite svoj sistem kako odlažete dokumente, po godinama ili klijentima. To će vam uštedeti mnogo vremena.

 1. WEB SAJT

Ažurirajte vaš web sajt jer je to vaš prodajni alat. Podesite vašu web stranicu da bude pregledna na mobilnim telefonima. Obratite pažnju na vreme učitavanja stranice. Da li su vaši pozivi za akciju lako vidljivi na mobilnim aparatima? Predlažem da na video zapise stavite i titlove. Ako imate novosti, obavezno ih dodajte.

 1. CRM (customer relationship management)

Odnosi sa kupcima su od suštinske važnosti za uspeh svakog biznisa. Pravo je vreme da se zhvalite vašim kupcima i svim ostalim ljudima koji su vezani za vaš posao. Mali znak pažnje je nešto što svi volimo i što nas veže da ostanemo verni nekom brendu. Čestitka i prigoidan poklon će svakako učvrstiti odnose i otvoriti nove prilike za poboljšanja i povećanja prometa. Ne zaboravite da uvek pitate vaše kupce na koji način smatraju da možete povećati prodaju i ojačati vaš odnos. Sve predloge zapišite i sa svojim timom ih precizno razmotrite.

 1. BRIGA O SEBI

Koliko god možete, povedite računa o svojoj ishrani i svom zdravlju, jer bez vas nema ni vašeg biznisa. Ljudsko telo prirodno je predodređeno za stalno kretanje i fizičku aktivnost, pa je jedan od prvih ciljeva koje postavljate lično za sebe, svakodnevna šetnja. Kretanje i pravilna ishrana pomoći će vam da se uspešno izborite sa svakodnevnim izazovima koje se dešavaju na tržištu.  Da bi mogli voditi zdrav i produktivan život pored brige o fizičkom zdravlju, mora se voditi računa i o mentalnom zdravlju. Radujete se svakom danu i budite beskrajno zahvalni za sve što ste postigli. Sve ono što želite, a trenutno nemate, pametnim planiranjem i disciplinovanim radom možete ostvariti.

Indira Popadić

Poslovni konsultant & mentor

Podelite sa prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam faucibus molestie facilisis.


  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message