Na početku pokretanja bilo koje poslovne aktivnosti, jako je važno da kroz definisanje strategijske vizije posebnu pažnju posvetite ljudima kome ste namenili svoj proizvod. Da ne bi gubili vreme i novac koji planirate da uložite u vaš proizvod, kao i u reklamiranje istog, pre svega potrebno je definisati svoju ciljnu grupu. Ciljna grupa definiše osobu ili osobe koje su potencijalno zainteresovane za vaš proizvod. Retko ćete moći svoj proizvod ili uslugu ponuditi svima, pa je u samom startu veoma važno da se obraćate odredjenoj ciljnoj grupi. Definisanje ciljne grupe ne znači da isključujete ostale ljude koji ne zadovoljavaju vaš zamišljeni kriterijum.

Određivanje ciljne grupe veoma je važno pri formiranju vaše slike na tržištu da preciznije odredite kome bi, po vašem mišljenju, vaš proizvod bio namenjen. Podsetimo se poglavlja broj 2. u mom priručniku za preduzetnike „ Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije“ u kome u prvim razmatranjima o ideji vašeg budućeg poslovanja, sebi treba da postavite sledeća pitanja:

Kome je potreban moj proizvod?

Zašto moj budući kupac treba da kupi proizvod baš od mene ?

Koje benefite može očekivati moj budući kupac kupujući baš moj proizvod?

Imajući ispred sebe sliku „avatara“ našeg idealnog klijenta lakše ćete odrediti načine na koje ćete se reklamirati i predstaviti se budućim kupcima prema njihovim interesovanjima. Da li će to biti reklama na radiju, televiziji ili socijalnim mrežama? Ako se odlučite za televizijsku reklamu, treba izabrati odgovarajući program, emisiju i pravo vreme prikazivanja. Ako znate da je vaš proizvod vezan za decu, odnosno ako su vaša ciljna grupa deca uzrasta od 5-10 godina, lakše ćete odrediti koje emisije imaju odgovarajući sadržaj i na kojim programima će vaš proizvod videti vaša ciljna grupa, odnosno potencijalni kupci.

Takodje se možete reklamirati kroz programe dečijih pozorišta, dečijih igraonica ili u časopisima za decu. Tim reklamnim putem obraćate se deci – tačno odredjenoj ciljnoj grupi, ali se obraćate, pre svega, roditeljima te dece koji donose odluke šta će kupiti svojim mališanima. U tom slučaju fokus vaše ciljne grupe su roditelji. Roditelji moraju prepoznati i proceniti kvalitet koji nudi vaš proizvod i vaš kompanijski brend. Poznavanjem tehnika segmentacije tržišta možete na efikasniji i efektniji način da privučete svoje potencijalne klijente, svojim proizvodima ih oduševiti i zadržati kao stalne klijente.

Kada kažem efikasnim smatram: brinuti o proizvodu, brzoj i kvalitetnoj isporuci, raditi stvari na pravi način –razmišljati o onome što radite i to podrazumeva da raditeU BIZNISU!

Dok pod pojmom efektivan podrazumevam: biti posvećeni svojoj kompaniji, proizvodu, dobavljačima, kupcima, zaposlenima, raditi pravu stvar, raditi NA BIZNISU!

Definisati svoju ciljnu grupu možete na sledeći način :

Ko su vaši sadašnji klijenti i zašto kupuju kod vas?

Koje su njihove zajedničke karakteristike?

Koje kvalitete sadrži proizvodi koje nudite vašim potencijalnim ili sadašnjim kupcima?

Mali biznisi imaju veliku prednost u odnosu na velike kompanije jer im je mnogo lakše da definišu svoju ciljnu grupu, svoj cilj, dnevne i mesečne planove, da lakše kontrolišu poslovne aktivnosti i na taj način mnogo brže i lakše stopiraju moguće greške. Jednom rečju brže misle i rade.

Zamislite samo, koliko je potrebno vremena da velika kompanija donese neku odluku? Koliko kolegijuma, odobrenja… A vi to možete da donesete u jednom trenutku! Prvenstveno jer ste vi vlasnik kapitala, jer svakodnevno pratite svoje poslovanje od početka do kraja, jer pratite svoje dobavljače, a najvažnije – pratite vaše kupce! Pratite ih kako prvo posmatraju vaš proizvod, kupuju ga i vi sa pravom možete očekivati da će se vratiti, ponoviti porudžbinu i preporučiti ga svojim prijateljima.

Ako se trudite da stvorite profesionalni imidž, vaša posvećenost i disciplina će privući još klijenata. Oni će videti da je vaša kompanija siguran partner, bez obzira na veličinu prostora ili broja radnika. Proizvod koji nudite neka bude među najboljima. Neka vaša usluga bude maksimalno profesionalna, visokog kvaliteta, a najvažnije je da ostvarite poverenje kupaca. Usluga je presudna i samo u ovom segmentu da se posvetite klijentima, ostvarićete ogromnu komparativnu prednost.

Savetovala bih vam da napravite listu vaših benefita i definišite: šta sve vaš proizvod nudi? Ne zaboravite da je poverenje osnova svakog odnosa, pa na taj način možete bolje sagledati na koji način kupac razmišlja prilikom izbora proizvoda. Ne smete prevideti da visoki kvalitet dizajna privlači više klijenata i donosi više prihoda.

Moja želja i misija mog konsultantskog rada je da vam pomognem da se vaša kreativnost, ideje i snovi ostvare, a to u svakom slučaju podrazumeva da vaš proizvod nosi vaš lični pečat, po čemu je svaki čovek apsolutno jedinstven.

Indirin SAVET: Kupci se vraćaju zbog vaše posvećenosti, usluge i kvaliteta koje im garantujete vi i vaš proizvod! Osećanje sa kojim kupac izlazi iz vašeg objekta, presudno je za njegovu odluku da ponovo uđe.