5 pitanja koje će vam omogućiti da odaberete pravog mentora

Jedan od prelomnih momenata koji me je podstakao da započnem rad kao poslovni konsultant i mentor jeste kada sam shvatila koliko bi meni nekada, kao mladom preduzetniku, značila podrška profesionalca, nekog stručnog ko bi sa strane, bez straha, objektivno pogledao moj biznis – pravog mentora. Mnogo puta sam bila izgubljena, savetovala se sa radnicama, radila po osećaju, padala, ustajala, ponovo padala…

Da sam bila u prilici, i da je u to vreme bilo radionica za preduzetnike, sigurna sam da bi i moj posao, a i ceo privatni život išao u drugom smeru, jer nikako ne možemo reći da se privatno poslovanje i privatni život mogu odvojiti. Svi mi znamo šta treba raditi i koliko treba raditi, ali ponekad nam se ne da. Iako imamo motiv – nemamo snage da se sami pokrenemo i zato ostajemo u svojoj „zoni komfora“.

Baš iz tog razloga, bez obzira na to koliko ste uspešni i u kojoj fazi se nalazi Vaš posao, jedno je sigurno, a to je da ćete se pre pokrenuti i ostvariti uspeh uz iskusnog mentora i uz njegovo stručno znanje i podršku.

Zato: preuzmite kontrolu nad svojim profesionalnim razvojem i karijerom!

Odluka o radu sa mentorom je strateška odluka, jer ako za mentora uzmemo čoveka kome verujemo, od koga želimo da naučimo, ni u kom slučaju nećemo dozvoliti da zacrtane zadatke ne ispunimo. A  svesni smo da smo svi skloni da neke svoje obaveze odložimo za sutra, pa opet za sutra ili od ponedeljka ili od nove godine i tako u krug. Psiholozi to naše odlaganje stručno nazivaju prokrastinacija (izbegavanje ili odlaganje važnih zadataka koji se doživljavaju kao neprijatni; to je sabotiranje ispunjavanja sopstvenih ciljeva ili rešavanja problema).

Ali pre nego što donesete odluku i odlučite koga želite da izaberete za svog mentora, predlažem da obratite pažnju na ovih 5 činjenica/pitanja:

 1. Da li je osoba koju birate za mentora već imala iskusava u personalno-poslovnom mentoringu i da li ima dovoljno vremena da se posveti Vama i Vašem odnosu mentor-klijent?
 2. Da li Vaš potencijalni mentor ima iskustva u privredi i da li je i sam samostalno vodio svoju kompaniju? Koliko je u tome bio uspešan?
 3. Da li je Vaš budući mentor ekspert iz određene poslovne oblasti, odnosno da li ima dovoljno znanja i regularne diplome?
 4. Da li Vaš budući mentor ima ekspertska znanja iz menadžmenta i obavezno višegodišnje iskustvo u vođenju vlastite firme? Izuzetno je važno da uz svog mentora steknete veštine i usvojite znanja koja su Vama nepohodna na Vašem putu do napredka, a koje će on na najbolji način proceniti i prilagoditi Vama kao pojedincu i specifičnoj ličnosti.
 5. Da li će ta osoba biti otvorena i iskrena sa Vama? Jako je važno da mentor bude iskren prema Vama i da Vas u toku celog mentorskog odnosa sluša i prati Vaš rad i napredak. Takođe nakon promene dinamike odnosa mentor – klijent, važno je ostati u kontaktu sa svojim mentorom baš iz razloga konsultantskih usluga, a i sigurne želje vašeg mentora da prati zajedničke rezultate.

Dakle, prvo dobro razmislite o osobi koju želite da “postavite” na tako važnu poziciju.

Sada, nakon 25 godina poslovanja, imam priliku da svoje iskustvo i znanje podelim sa mlađim generacijama, a to mi pruža osećaj zadovoljstva i sreće, jer smatram da bi sve bilo uzaludno ako naša iskustava ne prenesemo i time pomognemo da nove generacije preduzetnika budu još uspešnije.

Iako postoji još pitanja, ovo su najvažnija koja treba razmotriti pre Vaše odluke da pronađete pravog mentora. Kvalitetan rad mentor-klijent traje nekoliko meseci. Zapamtite, najvažnije je pronaći osobu kojoj se divite isključivo na osnovu rezultata koje je ostvarila, osobu pored koje se osećate prijatno i kojoj verujete. Svrha mentoringa je ostvariti napredovanje klijenta više od njegove trenutne pozicije i to kroz višemesečni rad koji obuhvata usvajanje novih veština i znanja, još brže i efikasnije.

Ako i Vi želite da postavite sebi više ciljeve – slobodno me kontaktirajte. Takođe, više informacija dobićete na mojim radionicama koje redovno organizujem i o kojima možete biti obavešteni ako pratite moj sajt ili ako se prijavite na moju mejling listu.

Podelite sa prijateljima
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  

Comments (1)

 1. Odlična objava Indira! Pravog mentora nije lagano naći. Definitivno prije bilo kakve odluke treba dobro procijeniti koliko će suradnja s mentorom biti na obostranu korist. Hvala na super objavi!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam faucibus molestie facilisis.


  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message