7 značajnih koristi profesionalno postavljenih ciljeva

Baš prošle nedelje imala sam priliku da držim predavanje jednoj vrlo uspešnoj komaniji o kojoj će se tek mnogo čuti. Kako je tekla radionica, zajednički smo otkrivali koje su njihove komparativne prednosti, šanse, po čemu su jedinstveni na tržištu i kako mogu biti još bolji i efikasniji.

Naravno, pošto moje radionice nisu emisije „želje i pozdravi“, dotakli smo se  i slabosti i pretnji koje prete sa direktnog tržišta i konkurencije koja ne spava. Bez obzira na fantastičan proizvod, otkrili smo da niko sa sigurnošću ne zna šta su zapravo njegovi zadaci i šta vlasnik očekuje od svojih zaposlenih.

To je bio dovoljan input da prionemo na definisanje profesionalno postavljenih ciljeva koje će  nam pojednostaviti način planiranja poslovanja i kontrole.

Setite se mog saveta:

„Jedna strana medalje je PLANIRANJE, ali je druga strana medalje je  KONTROLA“

Dobar plan ništa ne znači ako taj poslovni  proces ne iskontrolišemo i ne vidimo šta smo ostvarili, koliko i kako. Ali pre planiranja i kontrole moramo imati definisane ciljeve.

Osoba koja postavlja ciljeve mora:

 1. imati u svojoj glavi viziju preduzeća koje vodi (bilo ono malo sa tri ili veliko sa pedeset zaposlenih)
 2. besprekorno poznavati suštinu svog biznisa,
 3. imati visok nivo kompetencije u delatnosti kojom se bavi,
 4. znati da ciljevi moraju imati realne osnove,
 5. tačno i precizno utvrditi u kom periodu je potrebno nešto započeti i završiti,
 6. mora biti inspirativan, sposoban da pronađe sponu između očekivanog i ostvarenog,
 7. pratiti zaposlene i po potrebi pomagati.

Kada imate definisane ciljeve, slobodno ih predočite svojim zaposlenima, najbolje u pisanoj formi, pa čak i na tabli u vašem poslovnom prostoru.

„Ciljevi za mesec Februar su nam sledeći:

 • individualni ciljevi
 • grupni ciljevi“

Slobodno diskutujte i zajednički utvrdite plan ostvarivanja i razradu aktivnosti. Međusobna podrška i analiza mnogo će vam pomoći da dobijete dodatnu motivaciju i snagu. Periodična analiza na nedeljnom i mesečnom nivou pomoći će da ocenite uspešnost svojih saradnika i zaposlenih, ali i uspešnost sebe kao vlasnika posla i menadžera.

Slobodno ohrabrite svoje zaposlene da vas pitaju za pojašnjenje u vezi bilo čega što im je nejasno. Ako ste vi zauzeti, predočite im mrežu komunikacije i očekujte da imate svakodnevno povratnu informaciju sa terena. To podrazumeva nekoliko  kratkih rečenica o njihovim dnevnim aktivnostima i rezultatima. Svoje zaposlene ohrabrite i kažite im da na osnovu rezultata mogu da prave karijeru i u svakom slučaju uvek mogu računati na bolje radno mesto sa više odgovornosti, kao vođe tima ili direktor prodaja za određenu oblast.

Dobro postavljeni profesionalni ciljevi koji su merljivi, realni i vremenski određeni imaće višestruku korist, ne samo u povećanju produktivnosti već i u smanjenju stresnih situacija, a svi smo svesni koliko smo efikasniji kad neki posao radimo na miru, a ne pod pritiskom i strahom, kada nam stalno kroz glavu prolazi: „Da li sam ovo dovoljno dobro uradio?“

Dobro usaglašenim ciljevima i prepoznavanjem potreba i mogućnosti svojih zaposlenih, vlasnik kompanije ili menadžer stiče poštovanje i poverenje koje je od neprocenjivog značaja za dalju budućnost i uspeh te kompanije.

Podelite sa prijateljima
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  

Comments (1)

 1. Dobro definirani ciljevi su ključ svakog poslovanja. Možda mali biznisi i nisu svjesni koliko je to važno, ali stvarno je važno.
  Zanimljiva je isto opcija u kojoj dobro definirani ciljevi smanjuju stres i stresno okruženje u firmi jer se zna što je cilj. Na taj način se izbjegavaju situacije u kojoj šef kaže da posao ne valja bez obzira što ljudi napravili. Super objava Indira! 🙂

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam faucibus molestie facilisis.


  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message