Kako definisati svoju ciljnu grupu?

Na početku pokretanja bilo koje poslovne aktivnosti, jako je važno da u prvom redu znamo kome smo namenili svoj proizvod, da ne bi gubili vreme i novac koji planiramo da uložimo u reklamiranje našeg proizvoda ili usluge. Pre svega potrebno je definisati svoju ciljnu grupu. Podsetimo se poglavlja broj 2. u kome u prvim razmatranjima o ideji vašeg budućeg poslovanja, postavljamo sledeća pitanja:

 • Kome je potreban moj proizvod?
 • Zašto moj budući kupac treba da kupi proizvod baš od mene ?
 • Koje benefite može očekivati moj budući kupac kupujući baš moj proizvod ?

Ciljna grupa definiše osobu ili osobe koje su zainteresovane za vaš proizvod. Odredjivanjem svoje ciljne grupe ne znači da isključujemo ostale ljude koje ne zadovoljavaju zamišljeni kriterijum.

Određivanje ciljne grupe veoma je važno pri formiranju naše slike na tržištu da preciznije odredimo kome bi, po našem mišljenju, naš proizvod bio namenjen.

Na taj način lakše ćemo odrediti načine na koje ćemo se reklamirati i predstaviti se budućim kupcima prema njihovim interesovanjima. Da li će to biti reklama na radiju, televiziji ili socijalnim mrežama? Ako se odlučimo za televizijsku reklamu, treba izabrati odgovarajući program i pravo vreme prikazivanja. Ako znamo da je naš proizvod vezan za decu, odnosno ako su naša ciljna grupa deca uzrasta od 5-10 godina, lakše ćemo odrediti koje emisije imaju odgovarajući sadržaj i na kojim programima će naš proizvod videti naša ciljna grupa, odnosno potencijalni kupci.
Takodje se možemo reklamirati putem dečijih pozorišta, dečje igraonice ili u časopisu za decu. Jer se tim reklamnim putevima obraćamo deci – tačno odredjenoj ciljnoj grupi, ali se obraćamo, pre svega, roditeljima te dece koji donose odluke šta će kupiti svojim mališanima. U tom slučaju fokus naše ciljne grupe su i roditelji. Poznavanje tehnike segmentacije tržišta možemo na efikasniji i efektniji način da privučemo svoje potencijalne klijente.

Pod efikasnim smatram: raditi stvari na pravi način –razmišljati o onome što radite! Dok pod pojmom efektivan podrazumevam: raditi pravu stvar-voleti ono što radite!

Definisati svoju ciljnu grupu možemo na sledeći način :

 • Ko su vaši sadašnji klijenti i zašto kupuju kod vas?
 • Koje su njihove zajedničke karakteristike?
 • Koje kvalitete sadrži proizvodi koje nudite vašim potencijalnim ili sadašnjim kupcima?

Retko ćemo moći svoj proizvod ili uslugu ponuditi svima, pa je u samom startu veoma važno da se obraćamo odredjenoj ciljnoj grupi. Mali biznisi imaju veliku prednost u odnosu na velike kompanije jer im je mnogo lakše da definišu svoju ciljnu grupu, svoj cilj, dnevne i mesečne planove, da lakše kontrolišu poslovne aktivnosti i na taj način mnogo brže i lakše stopiraju moguće greške.

Zamislite koliko je potrebno vremena da velika kompanija donese neku odluku? Koliko kolegijuma, odobrenja… A vi to možete da donesete u jednom trenutku! Prvenstveno jer ste vi vlasnik kapitala, jer svakodnevno pratite svoje poslovanje od početka do kraja, jer pratite svoje dobavljače, a najvažnije – pratite vaše kupce! Pratite ih kako prvo posmatraju vaš proizvod, probaju ga i vi sa pravom možete očekivati da će se vratiti i ponoviti porudžbinu.

Profesionalni imidž će privući još klijenata, jer oni vide da je vaša kompanija sigurna, bez obzira na veličinu prostora ili broj radnika. Proizvod koji nudite neka bude najbolji. Neka vaša usluga bude maksimalno profesionalna, visokog kvaliteta, a najvažnije je da ostvarite poverenje kupaca.

Napravite listu vaših benefita i definišite: šta sve vaš proizvod nudi? Ne zaboravite da je poverenje osnova svakog odnosa, pa na taj način možete bolje sagledati na koji način kupac razmišlja prilikom izbora proizvoda. Ne smemo prevideti da visoki kvalitet dizajna privlači više klijenata i donosi više novca. Ali to u svakom slučaju podrazumeva da vaš proizvod nosi vaš lični pečat. Neka se vaša kreativnost, vaše ideje i vaši snovi ostvare.

SAVET: Kupci se vraćaju zbog vaše profesionalnosti i poverenja koje nudi vaš proizvod !

Podelite sa prijateljima
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam faucibus molestie facilisis.


  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message