Preduzetništvo, preduzetnik i želja da uzmeš život u svoje ruke

Definiciju preduzetništva, nakon mog dvadesetogodišnjeg iskustva, bih objasnila kao sistem života gde samostalno, za svoj račun, stvaraš odredjeni proizvod ili uslugu, koristeći sve resurse koje imaš na najbolji način na koji znaš. Najvažniji resursi u slučaju preduzetništva svakako su znanje, upornost i radne navike. Kada govorim o navikama, pod tim podrazumevam ne samo dobre navike, već i one loše, jer loše navike možemo promeniti.

Preduzetnik je fizičko lice koje je donelo odluku da svoju ideju i sva svoja sredstva koristi na način na koji smatra da su njefikasniji i najefektniji.

Šta je to proizvod ili usluga? Pod proizvodom se podrazumeva sva roba koja se ponudi kupcu u cilju zdovoljenja njegovih zahteva, a pod uslugom se podrazumeva nematerijalna radnja, koja takodje koristi potencijalnom kupcu. U daljem tekstu priručnika koristiću reč “ proizvod “ za definisanje i proizvoda i uslužne delatnosti kojom ste odlučili da se bavite.

Početak poslovanja i želja da budete svoj gazda proističu iz želje da kreirate svoje vreme, svoj posao; da smatrate da neke stvari mogu da se rade na drugi način,na lepši način, na samo vaš način; da osetite da vaše celo biće podržava to što radite… Bez obzira da li kuvate, crtate, kreirate, šijete, programirate, obučavate, trenirate… Trudite se da izadjete iz šablona. Radite stvari na svoj način, budite originalni i inovativni.

Kada osetite da stvari ne idu tokom koji želite, kada osetite da ne pripadate mestu gde trenutno radite, osetite da brojite dane do petka: vreme je da ozbiljno zastanete i razmislite. Šta je sledeće? Sledeće je da zajedno organizujemo Vaš sledeći korak, a to je pokretanje svog samostalnog posla – svog novog života!

Dugo sam se ljutila kada neko kaže: ”da li si ti i life coach (životni trener ili samo poslovni trener- consultant”? Ja bih govorila naravno samo poslovni. Ali, iskustvo, (a ovaj priručnik je isključivo iskustveni vodič za boji život) su me naučili da su posao i život i te kako povezani, jer vi provodite minimalno osam časova na svom poslu i normalno je da je to vreme koje traži vašu maksimalnu angažovanost. Ako se bavite stvarima koje volite, ako radite posao koji volite – život koji živite biće vam lepši i lakši! Posao i privatni život su itekako povezani. Ako ste profesionalno zadovoljni – vi ćete biti zadovoljni i kao partner i kao roditelj i bićete bolji i kvalitetniji čovek.

Savet 1. Radite posao koji volite !

Odluku o započinjanju svog posla kao preduzetnika neophodno je da prate odredjena pitanja. Ukoliko niste još bili na mom seminaru, možete u miru sesti, uzeti papir i olovku i pitati sami sebe:

  • Šta ja zapravo znam da radim ?
  • Koliko novca imam trenutno, za moj zamišljeni posao ?
  • Kome je moj proizvod potreban, ko su budući kupci mog proizvoda ?
  • Zašto će oni kupiti baš moj proizvod ? Koju korist će oni imati od mog proizvoda ?
  • Kakvu razliku će ponuditi moj proizvod u odnosu na moju konkurenciju ?
  • Koliko imam prijatelja koji su spremni da mi na bilo koji način pomognu u realizaciji mog “ sna “ ? Koliko imate prijatelja koji su spremni da podrže vaš posao i da vas preporuče
  • Šta želim od života i kako zapravo sada živim? Da li je to ono što bi želeo za sebe?
  • Kako izgleda tvoj savršeni dan, kako izgeda tvoj savršeni život ? Kad bih ovog trenutka mogao da kreiraš svoj život u narednih 5-10 godina, kako bi on izgledao ?

    Ako su vaši odgovori iskreni, puni kreativnih ideja, inovacija; ako osećate da vam srce brže kuca, da ste sprmni da se izborite sa svim teškoćama i da ih uspešno savladate – upravo ste stvorili viziju svog preduzetničkog života. BRAVO! POLEĆEMO!!!


Pročitajte još