Važnost poslovnih edukacija i presudna uloga menadžera znanja

Već dugo razmišljate da počnete sopstveni biznis, ali nikako ne uspevate da skupite dovoljno novca ili samopouzdanja da svoju maštu učinite opipljivom. Mi vam savetujemo da to uradite baš sada, jer ćete čekajući “pravo vreme” propustiti mnoge šanse. Da biste znali šta vas sve čeka dok budete koračali ka cilju, obratili smo se Indir Popadić, poslovnoj konsultantkinji, koja poseduje dvadesetogodišnje iskustvo u prodaji i upravljanju poslovnim procesima.

Danas je žensko preduzetništvo najviše usmreno na frizerske i kozmetičke salone, spa centre, prodavnice zdrave hrane, škole jezika, igraonice, modne salone, agencije za organizaciju događaja, agencije za čuvanje dece, radionice za izradu kolača, ketering sevise… Bez obzira na razlike koje su već na prvi pogled očigledne, u svakoj od ovih delatnosti moraćete da prođete iste ili slične etape.
Da bi se uspešno prešao put od ideje do realizacije moraju se preduzeti sledeće aktivnosti: stvaranje novčanog fonda za pokretanje biznis ideja, pomoć u pripremi dokumentacije za obezbeđivanje novčanih sredstava, edukacija za realizaciju biznisa, konkretna podrška Zavoda za zapošljavanje, promovisanje i zastupanje poslovnih interesa.

■ U samom startu je neophodno da osećate strast i želju, kao i snagu koja će vas pokrenuti da viziju pretvorite u nešto stvarno. Odluku o vrsti delatnosti kojom želite da se bavite donesite na osnovu ličnih sklonosti, spretnosti, završene škole (vrste i stepena obrazovanja). Da biste bili sigurni u svoju odluku, možete sebi postaviti sledeća pitanja: šta želim da radim; čime želim da se bavim, a da budem srećna; u čemu sam baš dobra?

■ Zažmurite i zamislite kako treba da izgleda vaš poslovni prostor. Zapišite sve do detalja – boje zidova, kakve su stolice, stolovi, kreme, kolači, haljine… Kada završite vizualizaciju, prelazimo na AKCIJU!

1.Prvo morate registrovati posao, a to možete učiniti:
■ Samostalno, tako što ćete posetiti najbližu Agenciju za privredne registre, gde vam je potrebna lična karta, na licu mesta popunite upitnik i uplatite takse u iznosu od 1.500 dinara
■ Knjigovodstvena agencija će vam besplatno registrovati preduzetničku radnju, pod uslovom da vam oni vode poslovne knjige ili paušal. Veoma je važno odabrati proverenog i sigurnog knjigovođu. On mora da bude vaš blizak saradnik i da kao senka prati svaki vaš poslovni korak.
2.Za početak morate obezbediti novčana sredstva koja su neophodna za sređivanje poslovnog prostora.
3.Prilikom ulaska u poslovni prostor obratite pažnju na tehničke karakteristike lokala (instalacije, struju, vodu, grejanje…)
4.Proverite cene enterijera (stolove, stolice, nameštaj, šamponjere…)
5.Ako je reč o npr. frizerskom ili kozmetičkom salonu, sledeći korak je izbor preparata koje ćete koristiti (treba pogledati ponudu, potrebne početne količine, cene…). Izbor zavisi od ciljne grupe kojoj ćete nuditi svoje usluge, budući da će cena materijala bitno uticati na krajnju cenu vaše usluge. Razmotrite mogućnost da otvorite franšizni lokal neke pozante kozmetičke kuće.
6.Zapošljavanje radnika je sledeći korak, a uslovljen je vašom vizijom salona. Najbitniji su njihova stručnost i veštine, a tokom probnog rada možete utvrditi da li se uklapaju u vašu priču, u kojoj meri su posvećeni poslu, da li pokazuju entuzijazam… Jako je važno da svom budućem timu dočarate vašu viziju, objasnite kako želie da se ponašaju prema klijentima, šta očekujete od njih, recite im šta podrazumevate pod ličnom, a šta pod kolektivnom odgovornošću. Disciplina je izuzetno važna za svaku organizaciju, tako da se podrazumeva poštovanje vremena dolaska na posao, ali i poštovanje vremena klijenata pri zakazivanju.
Često, kada se govori o odlasku u inostranstvo, čujemo “tamo se ozbiljno radi” ili “tamo mora da se radi”. Sigurno je da se treba ugledati na razvijenije zemlje i radnu praksu koja u njima postoji. U menadžmentu se to zove “benchmarking” ili tehnika komparativne analize. Njome se traga za najboljom praksom – prekopirajte dobre stvari boljih od vas, pregledajte sajtove sa sličnom delatnošću, stručne časopise koji se bave vašom tematikom…
Dok vaš tim ne počne da funkcioniše onako kako se zamislili, češće organizujete radne satanke. Vaši klijenti moraju da se u vašem salonu, radnji, školi… osećaju prijatno i sigurno. Zanje, kvalitet i veštine koje posedujete su osnovni resursi koji im nudite, a vaš cilj – kao i vašeg celog tima – jeste da se klijent vrati i postane stalni kupac vaših usluga. Ne zaboravite da vodite evidenciju klijenata – ime, prezime, broj telefona, mejl…. Na taj način ih možete obaveštavati o eventualnim akcijama, pomeranju termina, čestitati im rođendan, Novu godinu.
7.Marketing aktivnosti kreiramo na osnovu budžeta kojim raspolažemo, ali moramo imati u vidu da je jako važno da obavestimo potencijalne klijente da je počeo da radi naš salon, škola, prodavnica… Te aktivnosti će doneti odlične rezultate ako se obratimo precizno određenoj ciljnoj grupi, a nju ćemo prepoznati samo ako znamo kome je proizvod ili usluga koju nudimo namenjen i kako izgleda naš idealan potencijalan kupac (godine, kupovna moć…). Uostalom, to bitno određuje i lokaciju lokala, “skromnost” ili “luksuznost” enterijera…
Reklamiranje preko društvenih mreža je veoma korisno. Ako imamo u vidu činjenicu da prosečan korisnik dnevno provede dva sata na društvenim mrežama, a da lepa slika brzo privuče pažnju, jasno je da su mogućnosti neograničene.
8.Kad god imate priliku iskoristite je za dodatnu edukaciju. Pratite konkurenciju, cene, promene na tržištu…
9.Svakodnevno pravite plan rada: sve obaveze za naredni dan zapišite, jer ćete tako lakše isplanirati svoje vreme i aktivnosti.

■ Preduzetnički posao, kao i toliki drugi, prate mane i rizici. Pre svih ćemo pomenuti lošu organizaciju poslovanja, neodgovorno ponašanje prema dobavljačima, klijentima, zaposlenima, a to vodi ka smanjivanju prihoda, povećanju troškova i – zatvaranju radnje, škole, salona… Preduzetništvo morte shvatiti kao vašu egzistenciju i maksimalno ozbiljno mu pristupati, a ako naiđu problemi obratite se poslovnim konsultantima.

■ Zarada je vezana za količinu sredstava koju smo uložili, ali ako se radi o ulaganju od nekoliko hiljada evra, možemo je očekivati već za 6 meseci. U prvim mesecima moramo biti zadovoljni ako pokrivamo režijske troškove i eventualno svoju platu.

■ Samostalno ili ortački: Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva i stotinu primera koje sam imala priliku da vidim, moja preporuka je da se samostalno krene u posao, ali kao i inače u životu, i ovde postoje dve strane. Lakše je krenuti u posao sa drugaricom ili drugom, ali toj odluci moraju da predhode maratonski razgovori o obavezama, odgovornostima, podeli posla, treba precizirati ko će donositii odluke, način raspolaganja sredstvima. U svakom slučaju, potrebno je mnogo napora, jer obično se desi da su očekivanja bila različita, te dolazi do mimoilaženja.
Pročitajte još