5 pitanja koje će vam omogućiti da odaberete pravog mentora

Jedan od prelomnih momenata koji me je podstakao da pre 8 godina započnem rad kao poslovni konsultant i mentor jeste kada sam shvatila koliko bi meni nekada, kao mladom preduzetniku, značila podrška profesionalca, neke stručne osobe koja bi bez straha, objektivno pogledala i pregledala moj biznis. Moje prvo preduzeće otvorila sam 1992. godine i mnogo puta sam u prvim godinama mog poslovanja bila izgubljena. Savetovala sam se sa mužem, radnicama, radila po osećaju, vrlo često donosila pogrešne odluke, padala, ustajala…

Da sam bila u prilici i da je u to vreme bilo radionica za preduzetnike, sigurna sam da bi i moj posao, a i ceo privatni život išao u drugom smeru, jer nikako ne možemo reći da se privatno poslovanje i privatni život mogu odvojiti. Svi mi znamo šta treba raditi i koliko treba raditi, ali ponekad nam se ne da. Iako imamo motiv – nemamo snage da se sami pokrenemo i zato ostajemo u svojoj „zoni komfora“.

Sada, nakon 25 godina poslovanja, imam priliku da svoje iskustvo i znanje podelim sa mlađim generacijama, a to mi pruža osećaj zadovoljstva i sreće, jer smatram da bi sve bilo uzaludno ako svoja iskustava ne prenesem i time pomognem da nove generacije preduzetnika budu još uspešnije.

Bez obzira na to u kojoj fazi se nalazi vaš posao, jedno je sigurno, a to je da ćete se pre pokrenuti i ostvariti uspeh uz iskusnog mentora i uz njegovo stručno znanje i podršku.

Odluka o radu sa mentorom je strateška odluka, jer ako za mentora uzmemo čoveka kome verujemo, od koga želimo da naučimo, ni u kom slučaju nećemo dozvoliti da zacrtane zadatke ne ispunimo. A svesni smo da smo svi skloni da neke svoje obaveze odložimo za sutra, pa opet za sutra ili od ponedeljka ili od nove godine i tako u krug. Psiholozi to naše odlaganje stručno nazivaju prokrastinacija (izbegavanje ili odlaganje važnih zadataka koji se doživljavaju kao neprijatni; to je sabotiranje ispunjavanja sopstvenih ciljeva ili rešavanja problema).

Pre nego što donesete odluku i odlučite koga želite da izaberete za svog mentora, predlažem da obratite pažnju na ovih 5 činjenica/pitanja:

  1. Da li je osoba koju birate za mentora već imala iskusava u personalno-poslovnom mentoringu i da li ima dovoljno vremena da se posveti vama i vašem odnosu mentor-klijent?
  1. Da li Vaš potencijalni mentor ima iskustva u delatnosti kojom se vi bavite, mentor kao i lekari ne mogu biti eksperti iz svih oblasti poslovanja (finansije, prodaja, marketing, MLM)
  1. Da li je Vaš budući mentor ekspert iz određene poslovne oblasti, odnosno da li ima dovoljno znanja i regularne diplome ili je priučen i vešt sa rečima?
  1. Da li Vaš budući mentor ima ekspertska znanja iz strategijskog i operativnog menadžmenta i obavezno višegodišnje iskustvo u vođenju vlastite firme? Izuzetno je važno da uz svog mentora steknete veštine i usvojite znanja koja su vama nepohodna na vašem putu do uspeha, a koje će on na najbolji način proceniti i prilagoditi vama kao pojedincu i specifičnoj ličnosti.
  1. Jako je važno da mentor bude iskren prema vama i da vas u toku celog mentorskog odnosa sluša i prati vaš rad i napredak. Takođe nakon promene dinamike odnosa mentor – klijent, važno je ostati u kontaktu sa svojim mentorom baš iz razloga konsultantskih usluga, a i sigurne želje vašeg mentora da prati zajedničke rezultate.

Dakle, prvo dobro razmislite o osobi koju želite da “postavite” na tako važnu poziciju.

Iako postoji još pitanja, ovo su najvažnija koja treba razmotriti pre vaše odluke da pronađete pravog mentora. Kvalitetan rad mentor-klijent traje nekoliko meseci. Zapamtite, najvažnije je pronaći osobu koju poštujete isključivo na osnovu rezultata koje je ostvarila, osobu pored koje se osećate prijatno i kojoj verujete. Svrha mentoringa je ostvariti napredovanje klijenta više od njegove trenutne pozicije i to kroz višemesečni rad koji obuhvata usvajanje novih veština i znanja, još brže i efikasnije.

Ako i Vi želite da postavite sebi više ciljeve – slobodno me kontaktirajte. Takođe, više informacija dobićete na mojim radionicama koje redovno organizujem i o kojima možete biti obavešteni ako pratite moj sajt ili ako se prijavite na moju mejling listu.

Pročitajte još